Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2009. január 13., kedd

Kedvenc film

Kaptam egy felkérést Melustól, hogy írjak pár sort a kedvenc filmemről. Meglepett a kérés, hiszen Melussal nem ismerjük egymást (vagy tévedek?). Mindig meglep, ha valaki olvassa a blogom, de egyben jó érzéssel is tölt el, hogy nem csak én vagyok másnál "zugolvasó" üzemmódban.

Szóval a kedvenc filmem... Sokat gondolkodtam, konkrétan 1 teljes napot. Azt hiszem a kedvenc film kategória nálam az a film, amit mindenképp meg akarok mutatni apukámnak és ami valamit elindít bennem.
Életemben három komoly meghatározó film volt.
1. Zongoralecke
2. Farinelli a kasztrált
3. Az élet nélkülem
Az első film a középiskolás éveim végén volt hatalmas élmény, a második az egyetemi évek alatt, a harmadik pedig az utóbbi években.

Ada hatéves kora óta néma. Érzelmeit zene útján képes kifejezni, neki köszönhetően tud kapcsolatot tartani a külvilággal. Ada és kislánya jövője kilátástalannak tűnik. Amikor az apja talál neki egy Új Zélandon élő férjjelöltet, és levél útján "hozzáadja" a lányát, Adának kilencéves lányával és egyetlen barátjával - a zongorájával - el kell hagynia Skóciát. A férjről kiderül, hogy egy nyers telepes, aki nem osztja újdonsült felesége zeneimádatát, és eladja a zongoráját szomszédjának, George Baines-nak. A magányos és kétségbeesett Ada mindenáron vissza akarja szerezni a hangszert. Az új tulajdonosnak azonban különös óhaja támad: zongoraleckéket akar venni Adától. A kezdeti gyanakvás, rokonszenvvé, majd barátsággá és forró, szenvedélyes viszonnyá válik.

A Broschi testvérek, Carlo és Riccardo, Bari környékén élnek. Riccardo, a középszerű zeneszerző elhatározza, hogy testvéréből híres operaénekest farag. A cél érdekében Carlot kasztrálják. A fiúnak nem marad más hátra, mint elmélyedni az éneklés világában. Ebben tanára, a nápolyi Nicola Porpora, segíti őt. Évekkel később Carlo, immár híres énekesként - Farinelli művésznéven - elhagyja Olaszországot, és Londonba költözik. Sikert sikerre halmoz, a közönség szívét meghódítja, hallgatói pedig gyakran extázisba esnek varázslatos hangjától. Következő állomása Spanyolország, ahol huszonkét évig V. Fülöp udvari énekeseként dolgozik.

A 23 éves Ann életében nincs semmi rendkívüli. Az anyja házának kertjében, egy lakókocsiban él két kislányával és férjével, aki leginkább munkanélküli - és aki egyébként az egyetlen férfi, akit valaha is ismert. Hogy eltartsa a családot, éjszakánként takarítani jár. Egy napon rosszul lesz. A kórházban az orvos közli vele, hogy halálos beteg. A fiatal nő úgy dönt, hogy nem mond el semmit a családjának, és elkészít egy listát az utolsó tíz dologról, amelyet még meg kell tennie, mielőtt meghal: gyakrabban mondani a lányoknak, hogy mennyire szereti őket - naponta többször is; kazettákon rögzíteni a szülinapi üzeneteket nekik 18 éves korukig; meglátogatni az apját a börtönben; megismerni egy másik férfi ölelését.

Szeretném megismerni Valikaa kedvenc filmjét, illetve filmjeit. Kíváncsi lennék, hogy a mai igazán fiatalokat mi mozgatja meg film terén.

1 megjegyzés:

  1. Az utóbbit sokszor láttam én is, nagyon megrázó volt. Tetszett. Az első kettőt is láttam, de egyik sem lett a kedvenc filmem.

    VálaszTörlés