Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2010. január 27., szerda

Lakás

Gondoltam leírom, mert úgy tűnik a dolog már lefutott kör. Lakást néztünk nem is olyan rég, január elején. Kutakodtam az interneten és felfigyeltem egy hihetetlen akcióra. Tényleg akció volt, csak a lakás mérete nem stimmelt, de ha már ott voltunk és mondtuk a vezetőnknek, hogy azért költöznénk, mert plussz egy fővel gyarapodik kis családunk, mutatott nekünk még egy lakást Budatétényben. Írjak árat? Ne írjak? Inkább nem leszek olyan konkrét. Szóval szerintünk nagyon jutányos áron megcsíphettünk volna egy 85 nm-es 4 szobás lakást. Mindegyik szobája egész szoba, fürdő és wc külön, kamra, amerikai konyhás nappali. Az egyetlen szépséghiba, hogy egy tömbház földszintjén lévő lakásról lett volna szó, ahol nekem úgy nagyjából vállmagasságban vannak az ablakok, és én félek a betörőktől, az ablakon bekukucskálóktól... Mi lelkesek voltunk és vállalkozó szelleműek. Tudtuk, hogy pang az ingatlanpiac, hogy sok lakást most áron alul adnak el, de hogy a miénket az értékbecslő laza 3 millióval kevesebbre értékeli, mint azt mi gondoljuk... hát ezt őszintén szólva nem gondoltam volna. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy ebben az árban benne van már a tárolónk, a konyhabútorunk a beépített gépekkel.

Maradunk. Reméljük, hogy találunk máskor is ilyen frankó újépítésű lakást. Reméljük, hogy jobb áron el tudjuk majd adni kis lakásunkat. Reméljük, hogy félre tudunk még tenni egy kis pénzt addig, amíg költözésre kerül a sor. Reméljük, hogy lesz kormányváltás és visszahozzák a szocpolt, ami nekünk nem kis összeg lenne. Reméljük, hogy lesz megint támogatott lakáshitel. Vagy túl sok dolgot remélünk?
Ha Marika megszületett, meghirdetjük az 51 nm-es lakásunkat és várunk és álmodozunk, mert azt lehet, nameg nyitva tartjuk a szemünket;)

14 megjegyzés:

  1. Tudod a remény hal meg utoljára:-)Kívánom, hogy sikerüljön az álmotok

    VálaszTörlés
  2. hú, ezt nagyon sajnálom! :(
    de kívánom a legjobbakat, remélni mi is remélünk folyton. Kívánom, hogy teljesüljön a álmotok!! ;)

    VálaszTörlés
  3. Jóságos ég, 3 millával kevesebbre becsülte?!? Hát tényleg pangás van akkor... remélem, hogy mire Marika megszületik addigra javul majd az ingatlanpiac.
    Egyébként épp írni akartam, hogy mi újság ez ügyben...

    VálaszTörlés
  4. Szia Dóra!
    Bár nem gyermekáldás miatt, de mi is költözés előtt állunk. Nekünk muszáj mennünk, és idestova két hete minden a megfelelő lakás megtalálása körül forog. Nagyon nehéz ügy. Kívánom, hogy minél előbb sikerüljön hasonló jó lakást kifognotok, és állítsák vissza, amiket elvettek, nagyon sokaknak van rá szüksége.

    VálaszTörlés
  5. Ti használt lakást nem vehettek? Vagy arra nem tudjátok átvinni a szocpolt? Mert az olcsóbb is lehetne...
    A támogatások visszaállításában olyan nagyon ne tessenek bízni. Vagy ha vissza is állítják, valahonnan el kell miatta venni, pl. új adóformákban, úgyhogy nem fog itt egyből könnyebb lenni minden egy pillanat alatt, sajnos. Sajnos!

    VálaszTörlés
  6. Szia Kriszta!
    A szocpol átvivése használt lakásra az egy olyan művelet, aminek még utána kell járni, remélem lehet.
    Az új lakásnak megvan az az előnye, hogy ha lesz szocpol egyszer, bármikor, akkor Karcsi és Marika után felvehetjük a szocpolt (2,4 millió). Ha használt lakást veszünk, akkor ezt később nem tehetjük meg.
    De mi is egyre inkább kacsingatunk használt lakás/házrész/ház felé. Az a lényeg, hogy nagyot vegyünk, hogy ne kelljen 10 év múlva újra költözködni.

    VálaszTörlés
  7. Nekem van egy sanda gyanúm, hogy nem átvihető használt lakásra, vagy legalábbis tuti lefelezik... már csak azért, mert használtra annak idején fele szocpolt lehetett csak kapni. És a szocpollal mindig azt hangoztatják, hogy az a lényeg, hogy a gyerekek érdeke ne sérüljön. Pl ha átviszed másik lakásra, akkor csak nagyobbra, és drágábbra teheted át.
    A másik meg Viktor, biztos vagy benne, hogy ha már 2-re felvettétek, akkor felvehettétek volna egyáltalán még 2-re? Én ebben sem vagyok biztos, szerintem szocpolt egyszer lehetett igényelni, nem lehetett kibővíteni. Persze ki tudja a jövőben ez hogy lesz...

    VálaszTörlés
  8. Nekem van olyan ismerősöm, aki felvett szocpolt 2 gyerekre, aztán mikor megszületett a harmadik gyerek, akkor az után is megkapta.
    Ezt mi is végiggondoltunk lakás vásárláskor. Terveztünk harmadik gyereket, de a lakásunkra a méretéből adódóan csak 2 gyerek után vehettünk fel szocpolt. Annak idején kínáltak másik lakást is, ha azt vettük volna meg, akkor Karesz születése után kapunk kapásból 1,5 milliót.
    A poén az egészben az, hogy annak idején azért döntöttünk a mostani lakás mellett, hogy majd úgyis veszünk másik (nagyobb) lakást, és akkor használjuk fel a további szocpolt további gyerek után. Csak ezzel a szép országgal pont az a baj, hogy nem lehet pár évre előre se tervezni, mert mindig rángatják az ember lába alatt a szőneget (törvényeket).

    VálaszTörlés
  9. Látom Viktor már megválaszolta a kérédseket.

    Krisi, majd írok mailt bővebb infókkal, csak jussak el odáig. Most épp van egy kis kórházas melóm, de igyekszem rá időt szakítani.

    VálaszTörlés
  10. Hm, ezek szerint akkor van ilyen... én csak abból indultam ki, amit a szegedi szomszédunk mondott. 2007-ben kezdtek építkezni, a régi lakást meg amikor vették, akkor még csak 2 gyerekük volt, 2007-ben meg már 4. És pont ők mondták, hogy ezért vehetik fel a 4 gyerek után, mert korábban nem igényelték...

    A húgoméknál is akadályba ütköztek dolgok. Ők 3 gyerekre akartak felvenni, de 1 már van, tehát 2-re megelőlegezőt szerettek volna. Erre is azt mondták, hogy megpróbálhatják kérvényezni, de valószínűleg elutasítják, még ha nincs is sehol ilyen kikötés leírva. Mondjuk ez más téma, de itt sem voltak egyáltalán flexibilisek.

    VálaszTörlés
  11. Ja, még eszembe jutott valami. Ez viszont tuti biztos, mert ugye mi végigcsináltuk ;) Szóval átrakáskor a lakás értéke is maximálva van. Tehát a szerződést mi úgy írtuk alá, hogy az volt benne, hogy a lakás az 21,5 millió, a többi a telekár. Mert különben nem fogadták volna el az átrakáshoz az ingatlant.

    VálaszTörlés
  12. Na kiváncsi voltam, megnéztem. Akkor tényleg lehet felvenni plusz gyerekek után, ha a lakásvásárláskor volt legalább 1 gyerek, akire igényelt, és kapott is a család. Ilyenkor lehet utólag kapni, és ez lakáshitel törlesztésként jelentkezik, tehát ha kisebb a lakáshitel netán mit a szocpol, akkor a lakáshitel összegéig lehet csak. De ez gondolom nem fenyeget titeket, hogy csak 2.4 milla hitelt kelljen felvennetek :)

    VálaszTörlés
  13. Na majd a leveledre válaszolok, Mariann;)Csak jussak már el odáig, kicsit behavazott a kórházas munkám.

    VálaszTörlés
  14. Sajnálom, hogy nem jött össze. Mi is egy ideje nagyobb lakásba gondolkozunk, de a pangás miatt, illetve annyira nagyon nem akarunk eladósodni, hogy maradunk. De már tele a hócipőm az egésszel.

    VálaszTörlés