Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2009. június 24., szerda

Olvastam, filmet néztem és aludtam sokat, sokat

Élek még, gondoltam próbálok egy összefoglalót adni az elmúlt egy hetemről. Előszöris mindenkinek köszönöm a kedves szavakat amit az előző bejegyzésnél és levélben kaptam! Már javulok, nem sajog a kezem, csak amolyan vacakul működő. Holnap indulunk nyaralni, ott majd remélem teljesen rendbejön. Pillanatnyilag fáj félbevágnom egy nagyobb almát, úgyhogy a lakás szalad, a konyhában semmit sem csinálok, a babakocsit tolni iszonyat, de hát kell. Szóval így legjobb időtöltésnek délutánonként az alvást találtam (ha leraktam a srácokat), este meg olvastam és filmet néztem. Íme egy összefoglaló:

1. Szabó Magda: Régimódi történet

"Anyámat 1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belőlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki szokott csöndes estéink egyikén nagyon is felfogott hallgatásomból azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével? Lenke - mindketten így hívtuk anyámat - mióta élsz, mindig begyógyította minden reális-irreális sebedet. Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék? Te vagy az egyetlen, aki megteheti és képes erre." Kétségbeesetten hárítottam a csendes bíztatást, képtelenségnek éreztem, hogy megbolygassam összemetélt tudatomat azzal, hogy megpróbáljam visszaidézni a holtat, részint úgy gondoltam, képtelen ötlet, részint olyan beteg és nyomorult voltam a jelenléte nélkül, hogy eleve kudarcnak éreztem a kísérletezést is. A férjem sose kényszerített semmire, ezen az estén és sok rákövetkező, szintén hallgatag estén se tette, csak annyit mondott: „Majd meglátjuk. Lenke megérdemelné, hogy mutasd az anyádat a világnak, és neki kevés a rózsaszín márvány sírkő a pár soros verssel. Ha valakinek, neked, és egyedül csak neked fog Jablonczay Lenke válaszolni, ha megkérdezed, és elmondatod vele, ami megértéséhez nem voltál a haláláig elég ép vagy teherbíró, magad is asszony, felnőtt." Az én férjem sose tévedett, ha utat mutatott valahová, behunyt szemmel elindulhattam, jobban ismert önmagánál. A könyvet, amelynek Jablonczay Lenkét életre kellene keltenie, megvalósíthatatlan feladatnak éreztem, ha olykor eszembe jutott, iparkodtam elűzni a gondolatat is. Anyám úgy parancsolt nekem mivoltával, szellemiségével egész életemen át, hogy tudtam, ha ő akarná azt, amit a férjem ajánlott, valami rejtelmes módon elmondaná nekem. Múltak a hónapok, eltelt három év, amikor férjemmel együtt meghívtak Amerikába, a State Department vendégei voltunk. Lenke Amerikában szólt hozzám és utasított: ha vágyol utánam, támassz fel és keress meg. Szavadra visszatérek az örökkévalóságból és elmondom neked mindazt, ami megértésére még túl fiatalnak ítéltelek. De most szabad a pálya, keress meg, egymagad kevés leszel hozzá, de segít neked, ha megkéred, egyház, állam, minden hajdani rokonunk, barátunk, életünk szereplői és szemlélői. Ne félj, kicsim, én is segítek. Ha hazakerülsz Amerikából, állj neki a munkának, keresd meg életem történelmi hátterét, egykori helyszíneit, famíliánkat, egy valamikori régimódi történet drámájának főszereplőit. Papok fognak segíteni, apácák, bankárok, tudósok, most megcsinálhatod a saját magyar Elektrádat, és én melletted leszek addig a percig írás közben, míg oda nem kell, hogy testemből adjalak a valóságos életnek, és boldogan és rémülten először látom meg az arcodat azon a bizonyos langyos október ötödikén."

Most úgy érzem ez az egyik kedvenc könyvem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Jó lett volna még tovább olvasni, de elfogytak a lapok. Nem akartam a könyv bűvköréből kikerülni, így megnéztem az újonnan készült 6 részes filmet róla.

Tetszett a film, a hangulata, a szereplőket annyira eltalálták. DE! Nem szeretem, ha számomra fontos részeket kihagynak belőle. Jó, tudom, a film nem az én rendelésem szerint készült, de akkoris!!! A fiatal Jablonczay Kálmánt nagyon másképp képzeltem el, Lenke számomra nem volt hiteles barna hajjal és hát egy dolgon igazán nehezen tettem túl magam. Mikor tönkremennek és átöltöznek Álomzugból Debrecenbe akkor váltják a szereplőket öregre. Nekem ez valahogy túl korai volt.
Viszont baromi jó volt az idősebb Jablonczay Kálmán szerepében Nagy Ervin, imádtam az idős Rickl Marit. Szirtes Ági, vagyis Klári néni annyira eltalált karakter volt. Ami nekem kicsit más a filmben, hogy az inkább Rickl Mária alakja köré fonódik, a könyvben meg valahogy amolyan családi történet, amiben a női alakokat próbálják megfejteni, hogy mit miért tettek. Én a könyv alapján nem gondoltam ilyen keménynek Marit, a nő, a feleség, az anya akkoris ott bujkált benne. Gacsáry Emmát szinte alig említi meg a film. Az ő drámája pedig megérne egy külön filmet! És hát Lenke (azóta sokkal jobban tetszik ez a név) jelleme sem lett túlzottan kibontva.
Minden kritikám ellenére mégis nagyon tetszett a film, érdemes megnézni!

2. Wass Albert: Tizenhárom almafa

"Az Úristen, amikor benépesítette a földet, Erdélyt hagyva utoljára, egy olyan törzsőrmester-féle főangyala tanácsára, egy marék uraskodásra hajlamos magyart szórt a völgyekbe, a hegyeket behintette heverészésre vágyó románokkal, megfűszerezte dolgozni tudó szászokkal, s hogy esze is, szíve is legyen valakinek, meg a munkához is értsen valamicskét, hát megteremtette a székelyt.

Így adódott, hogy Táncos Csuda Mózsit pásztornak szerződtették a román világban a kommandói erdőkhöz. S mert ennek a Mózsinak ördöngös tulajdonságai voltak, még a brassói prefektus is igénybe vette medvevadászatkor, fűt-fát ígérve siker esetén.

Medve lett, fű-fa azonban nem, azaz hogy mégis igen, mert a szemszúrásból kapott pénzen Mózsi pónyikalma csemetéket vásárolt, amelyekbe aztán - a bécsi döntésnek hála - beköltözött a történelem.
Vagyis hát Mózsi birtokára országhatár került, s ez hat fát ide, hetet meg amoda sorolt. De hát nem azért székely a székely, hogy járomba hajtva fejét, eltűrje a barom-helyzetet.
Ám az embernek akkor is nyomába ered a baj, ha ő nem megy elébe. Azt meg csak székely furfanggal, ügyességgel lehet enyhíteni, hogy hihető legyen: az embert, a székelyt különösen, az Úristen jókedvében teremtette."

Az első Wass Albert könyv volt, amin sokat tudtam nevetni. Szabó Magda könyve után valami könnyed és szórakoztató könyvre vágytam. Viktor ajánlotta nekem, és őszintén szólva kicsit kétkedve vettem a kezembe. Így aztán elküldött a gyerekszobába, hogy olvassak bele az elejébe és higgyem el, tetszeni fog. Igaza lett! Tetszett! Érdekes volt, hogy ugyanaz az ember lényegében hasonló történetet ír le, mint amit az Adjátok vissza a hegyeimet című regényében, mégis milyen máshogy tudja előadni. Nekem mindkét verzió tetszik. Szeretem a véres komolyságot és a könnyed hangvételt is, ami mögött súlyos tartalom van. A székely humor pedig zseniális!

3. Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony

"Paulo Coelho napjainkban a világ egyik legnépszerűbb írója. Rio de Janeiróban született, ma is ott él. Az 1988-ban megjelent Az alkimista című regényével egy csapásra nemzetközi hírnevet szerzett. Többi regénye (A Piedra folyónál ültem és sírtam; A valkürök; Az ötödik hegység; Veronika meg akar halni) is a bestseller listák élére került. Coelho számos irodalmi díj nyertese. Könyvei 120 országban jelentek meg, a világ 47 nyelvén, milliós példányszámban. Új regényében, Az ördög és Prym kisasszonyban Coelho egy zárt közösség próbatételét ábrázolja. Egy hegyvidéki kis falucskában játszódik, ahol főleg öreg emberek, földművesek és pásztorok leszármazottai élnek. Egy szép napon titokzatos idegen érkezik a faluba, akiben többen az ördögöt vélik felfedezni. Az idegen gazdagságot ígérve ráveszi Prym kisasszonyt, a fiatal szállodaalkalmazottat arra, beszélje rá a falu népét, hogy öljenek meg valakit maguk közül, és olyan jutalmat kapnak, amivel újra felvirágoztathatják a falut. Chantal Prym, aki nagyon szeretné megváltoztatni az életet, vajon minden gátlás nélkül az idegen bűntársa lesz? A faluközösség enged-e a kísértésnek, és valóban kiválaszt soraiból egy bűnbakot? Az idegen pedig joggal bízik-e abban, hogy a Rossz győzedelmeskedik a Jó felett?"

Majdnem egy éve kaptam kölcsön Csédórától ezt a könyvet, most került sorra. Nem rossz ez a könyv, érdekes kérdéseket feszeget. Mennyire motivál minket a félelem? Tényleg gondokodtam rajta valamennyit, Viktorral pár dolgot meg is beszéltünk. Viszont szerintem rémesen elcseszett a könyv vége. Őszintén szólva enyhén csalódottan tettem le.


4. Roncsfilm

"1989-ben vagyunk, a kelet-európai szocializmusok összeomlásának nevezetes esztendejében. Mindazonáltal a film egyetlen mozzanata sem utal e történelmi pillanat magasztosságára, ellenkezőleg, a vásznon burjánzó burleszk mozzanatfüzérek mintha csak szamárfület akarnának mutatni a politikai felhőrégiók gőgös színjátékának. A film kópés gesztussal fordul a politikák számára megközelíthetetlen, profán, hétköznapi létezés misztériuma felé. A színhely egy lerobbant, ételszagú lakótömb Gólyának nevezett kocsmája és annak közvetlen környéke. A chaplini kisemberek világa ez. Bizonytalan, lecsúszott egzisztenciák élnek errefelé: munkanélküliek és alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok, melegszívű svihákok és alkalmi szeretők. Csúfak és gonoszak, lágyszívűek és hirtelen haragúak. Csupa kedves csirkefogó."

Haláli egy film, ültünk és egy csomót nevettünk, nameg sasoltunk azon, hogy tényleg léteznek/léteztek ilyen sorsok (ha léteznek...). Vannak magyar filmek, amiket mindenképp érdemes megnézni. Ezt is! Kár, hogy a digitévé az utolsó pár percet nem vette fel:( Nekem Szirtes Ági volt benne a kedvencem.

5. A sziget

"Licoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan-2 Delta (Scarlett Johansson) több száz társukhoz hasonlóan szigorú ellenőrzés alatt élnek, mindegyikük abban reménykedik, hogy kiválasztják a Szigetre, amely az egyetlen lakható hely maradt a Földön. Lincoln azonban hamarosan rájön, minden hazugság, amit eddig saját magáról és a világról tudott, a Sziget meséje pedig a legkegyetlenebb átverés. Miután kiderül számukra, hogy holtan értékesebbek, mint élve, Lincoln és Jordan megszöknek a zárt létesítményből."

Nem most láttam a filmet, mégis sokat-sokat gondolkodtam rajta. Mindig érdekeltek az utópisztikus történetek. Kétkedve ültem le a tv elé, mert az ajánló annyira nem tetszett, aztán egyre jobban izgatott a film, végül a sok reklám ellenére is végignéztük Viktorral egészen úgy éjfélig. Fordulatos, izgalmas, sok kérdést vet fel a lezárása.

2 megjegyzés: