Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2009. június 15., hétfő

Női írók

Múltkor felvetődött a kérdés, hogy lehet-e egy női író munkája igazán komoly irodalmi élmény. Kérdezte mindezt persze egy férfi. Még mindig Szabó Magdától olvasom a Régimódi történetet. Lehengerlő, hihetetlen történetet mesél el olyan szavakkal, hogy minden idegszálam felel rá. Talán csak mesél. Talán csak érzelmeket mond el, de mindezt úgy teszi, hogy a könyvet képtelen vagyok letenni. Egyik oldalon nevetek a másikon sírok. Egyszerűen élményt ad!

Igen, a nők által írt regényeknek is lehet igazán mondanivalójuk még akkor is, ha nem világmegváltó gondolatokat vetnek papírra, hanem csak egyszerű, emberi érzéseket fogalmaznak meg.

Á, biztos buta és érthetetlen ez a bejegyzés, de le kellett írnom, hogy örülök, hogy vannak olyan magyar írónőtől könyveink, mint Szabó Magda.

9 megjegyzés:

  1. Szabó Magda nekem is nagy kedvencem, az örök klasszikus Abigél, bár már régebben olvastam, de nagyon megsiratott a Születésnap... De még ott a Tündér Lala és az Álarcosbál is!
    És a másik kedvencem Jane Green. Első könyvét a Nők városát barátnőmtől kaptam, a 4. kötetet (Hiúság városa) most olvastam 1,5 hónapja 2-3 nap alatt, nem tudtam letenni. Annyira arról ír, amit az ember érez.
    Bocsi, hogy hosszóra sikeredtem, ezzel csak azt szeretném kifejezni, hogy teljes mértékben egyet értek Veled.

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudom: Emily Bronte, Virginia Wolf, Szabó Magda, Jean Austen, George Sand és biztos, ahogy befejezem még száz jut majd eszembe...
    Ez is csak egy szokásos általánositás. Ráadásul ne feledjük, hogy a nők csak ay utolsó 100 évben kezdik elérni az egyenjogúságot, tanulni se volt sokszor lehetóségük vagy egyetemre menni és a társadalomban elfoglalt helyük is hátrányos volt.Sérti a női büszkeségemet.
    Ufff.

    VálaszTörlés
  3. Ez az, hogy csak sorolhatnánk, épp csak végiggondolom és egy csomó név jut az eszembe. De ha már azon filózom, hogy vajon melyiküknek láttam akár csak egy kötetét is mondjuk apukám vagy a férjuram, vagy valaha egy barátom kezében, nagyon leszűkülne a lista. Legutóbb ha jól emlékszem V. Wolf egyik könyvét vettem meg apukámnak. Ő amolyan igazi olvasott embernek számít, de kíváncsi lennék, hogy elolvasta-e. Viktorom a Büszkeség és Balítéletet olvasta el, de tényleg nem tudok többet felsorolni. Szóval marad a kérdés, hogy a női írók könyvei elsősorban a nőknek szólnak, és talán a romantikus érzületű férfiaknak?

    Talán csak a fantasztikus, misztikus könyveket olvassák a fiúk is...

    VálaszTörlés
  4. Nem éppen szépirodalom, de Vavyan Fable könyveit pl. nagyon szereti a Pisti. Én már kevésbé, vagy csak a megkezdett könyv nem jött be, nem tudom.
    Szabó Magda viszont a toppon van, tőle meg P. nem olvas...
    Jut eszembe Agatha Cristie, szerintem őt mindkét nem szívesen olvassa.

    VálaszTörlés
  5. Tényleg, ezt beszéltük is Pistivel, mikor nálatok voltunk. A.C-t én is nagyon szeretem! Viktor nem.

    VálaszTörlés
  6. Akárki is okoskodott arról, tudnak -e irodalmat művelni a nők, hülyeséget beszélt. ennyi erővel azt is kérdezhette volna: vajon a férfiak köyveit olvassák-e nők?
    Tiszta marhaság, le vele, akárki volt. Ráadásul olyan műveletlen, hogy nem is ismeri az irodalmat. Grrrr!

    VálaszTörlés
  7. Ehhez nekem is hozzá kell szólnom!:o)
    Először nekem is a Bronte - nővérek jutottak eszembe, csatlakozom TJ-hez, aztán ott van Cecelia Ahern - tőle olvastál már?
    Szabó Magdát is szeretem, igen...és hát tényleg Agatha Christie!
    Szóval szerintem a nők is tudnak!

    VálaszTörlés
  8. SZABÓ MAGDA AZ ÍRÓNŐ! Bocsi, de csupa nagybetűvel kell leírnom, mert annyira nagyszerű írónőnek tartom.
    A kérdésre a válaszom: A férfiak, ha csak egy kicsi romantika is van a könyvben, már nem olvassák. Ezért marad a fantasy, sci-fi, és a krimi a fiúk könyvespolcán. Meg persze néhány szépirodalom. :-)
    Érdekes, hogy az idősebb férfiak, mint pl. apukám "mindent elolvasó"-k, míg a fiatalabbak már "finnyásabbak". Talán a nagyobb választék miatt! ;-)

    VálaszTörlés
  9. Micsoda kérdés ez? Én úgy tudom, hogy rengeteg férfi is ír (írt) női álnéven. Én megmondom őszintén, szeretek olvasni, és nem válogatom az írókat, hogy nő, vagy férfi az illető.
    Ja, bizti azért mert én is nő vagyok!

    VálaszTörlés