Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2010. szeptember 26., vasárnap

Magázódás, tegeződés

Tegnap este miséről hazafele jövet Matyival beugrottunk a kisboltba tejet venni. Vasárnap Mariannék jártak nálunk és gofrinak elsütögettem a tejet, na jó, puding is lett belőle. Most épp reggelizek, gofrit, szóval rengeteg lett, nameg a bőséges ebéd után nem is fogyott olyan mennyiség, mint azt gondoltam. Tehát ma reggelre tej már nem igazán lett volna, ha nem ugrunk be a kisboltba. Este Évi volt benn a boltban. Mivel minden nap ott vásárolunk, így már név szerint ismerjük az összes boltost. Én eleinte magázódtam mindenkivel, aztán miután nap mint nap találkozunk, szép lassan mindenki mondta, hogy tegeződjünk. Mára csak egy csajszival magázódom, mert ő még egészen új. Egyszer hallottam is, mikor megjegyezte, hogy megérkezett a "sereg". Na ez engem és a négy srácomat jelentette. Nem volt ebben a megjegyzésben semmi él vagy rosszindulat, de azért annyira nem örültem a megnevezésnek. Az persze meg magától értetődő, hogy amíg én benn vásárolok a boltban, addig valamelyik srácom kinn marad vigyázni Marikára és közben egy-egy botlos csajszi mindig kiszivárog a kiscsajt ringatni, nevettetni.
Szóval tegnap este valahogy nekem olyan furának tűnt, hogy míg én mondom, hogy szia, Matyi is azt mondja Évinek, hogy szia! Mi az ilyen korú nőket (bőven 50 körüli) anno magáztuk kivétel nélkül. Illetve hát csókolomoztunk. És elgondolkodtam azon, hogy hol kéne a srácaimnak meghúzni a vonalat, hol kéne magázódniuk már, hol engedhetnek meg maguknak egy sziát. Ott már nem mondhatom, hogy tessék csókolomot köszönni, ahol már évek óta tegeződnek. Tehát a kisboltban már nem fognak sosem csókolomot köszönni.
Emlékszem, hogy mikor Matyi iskolás lett, még tegezte a tanító néniket (Biztos nem volt nálunk sem automatikus a sziáról a csókolomra váltás ovi és suli között, de már nem emlékszem rá.) Aztán a kis elsősök szépen lassan megtanulták, hogy a tanárokat kivétel nélkül mind magázni kell. Zsuzsa néni még beszélgetés közben is szinte azonnal megkövetelte, hogy magázzák, és ő is magázta őket, vagyis úgy hívta a gyerekeket a táblához, hogy:
-Matyi, legyen szíves jöjjön ki és oldja meg a feladatot a táblán!
Sokaknak ez fura volt, pedig állati jó ötlet volt arra, hogy az oviban megszokott tegeződésről a gyerek leszokjon.
Nekünk szinte minden rokonunkat tegezik a gyerekeim. Még az én nagynénéimet és nagybátyáimat is, akiket pedig én magázok.
Matyi egyébként a házban lakóknak már egyre többször köszön jónapottal vagy csókolommal, a kicsik még hangosan sziáznak, vagy leutánozzák azt, hogy én mit köszönök.
És miközben én mondom, hogy ne sziát mondj neki, hiszen még csak nem is ismerjük, vagy már nem olyan fiatal, közben állatira zavar, hogy az ismerős anyuka a kisfiának azt mondja, hogy:
- Nézd csak, itt jönnek Dóri néniék!
Ilyenkor rém öregnek érzem magam:-DD Ráadásul tök hülyén hangzik a Dóri néni, na nem mintha a Dóra néniért jobban odalennék.

Én magázódós vagyok. Soha egy eladót sem tegezek le, legyen az akár 18 éves vagy 60 feletti. Az oviban idén először mondta Margit néni, hogy miután már laza 6 éve odajárok (és még kb 6 további évet oda fogok járni napi rendszerességgel), tegyem már meg azt, hogy tegeződünk. Hallottam, hogy sok anyukával tegeződnek az óvónénik, de nekem sokkal könnyebb a magázódás. Nincs ebben semmi távolságtartás, lehetünk attól még tök jó viszonyban, de nekem ez így könnyebb. Amióta tegeződünk, sokkal döcögősebb a beszélgetés is.
A munkahelyemen is sokáig magázódtam. Mint kiderült állati sokan röhögtek emiatt rajtam. Aztán mint kiderült a kórházban az emberek automatice tegezik egymást. A gazdasági rész dolgozóit én is tegezni kezdtem, de csak a nőket. A férfiakat nem bírtam tegezni, csak kettő pasival tegeződtem össze, az egyikkel egy pezsgő mellett, a másik meg csak símán rámszólt, hogy Dórikám olyan kis fiatal vagy, ugye nem várod el, hogy itt magázódjak veled;) Na, így már simán ment a tegeződés velük:-DD
Más is magázza a rokonait? Fura, de az apukám testvéreit mind magáztam (mára párral tegeződöm), az anyukám testvéreit mind tegeztem. Nekem egyébként totál zavaró volt kiskoromban, mikor én magáztam apu testvéreit és unokatestvéreit, azok gyerekei meg leferizték és lemarizták az én szüleim.
A legjobban egyébként akkor szenvedtem, mikor a suliban az első szülőin mondták a tanító nénik, hogy az anyukákkal tegeződni szeretnének, apukákkal természetesen magázódni. Én úgy de úgy szerettem volna magázódni. Tök hülyén érzem magam, hogy úgy köszönök, hogy szia Enikő néni:-DD A mai napig, ha nem figyelek oda, magázódom. Az új napközis tanító nénivel meg pláne nem tudom hogy legyen. Ő már nem egy fiatal darab, szóval simán menne a magázódás csont nélkül. De ő is kérte a tegeződést és ráadásul egyre jobban összebarátkozunk, mára sikeresen megbeszéltük, hogy mivel egy házban lakunk szerdai napon ő hozza haza nekem Matyit a suliból, hogy ne kelljen kétszer mennem a srácokért, először az oviba, aztán meg a suliba. Úgyhogy vegyesen tegeződünk és magázódunk mindketten:-DD

Na túltárgyaltam a dolgot:-DDD

8 megjegyzés:

  1. Én is nehezen szokom meg a vegyességet. És én is magázódós vagyok. Sokszor zavar, ha egy eladó odahajít nekem egy hellót. És nem régimódiságból gondolom, hogy egyre lazábban kezelik a fiatalok a köszönést. Mi is magázzuk sok rokonunkat, főleg a férjem családjában. Én anyósomékat is magázom, de nem is szeretném, ha tegeződnénk, mert ez nekem így jó. Attól én még szeretem őket. Nekem is sokszor zavaró, ha így negyven felé egyszercsak megengedi egy idősebb rokonunk, barátunk, hogy tegezzem őket. Olyan nehezen jön a számra, akkor is csak szervuszt tudok mondani (szia helyett), meg a neve mögé a nénit, bácsit. Én a gyerekeimre rászólok, hogy csókolomot köszönjenek. Szombaton voltunk lakodalomban és a pincér magázta a gyerekeket. Rögtön észrevették, és tetszett nekik, mi meg elmagyaráztuk, hogy ez így illik. Ettől mi még nem vagyunk maradiak!! Csak udvariasak!

    VálaszTörlés
  2. na végre!! valaki a korosztályomból, aki magázódik! :))én imádok magázódni,és semmi távolságtartás nincs benne. Nyílván, aki ezt mondja, annak nincs ellenkező tapasztalata, illetve ő maga tegeződős...Tényleg kevés emberrel sikerül megtartani, mert a viszony elmélyülésével rögtön tegeződünk, de én rettenetesen sajnálom mindig...kicsit elillan a stílus is ilyenkor, hiszen egészen másképp fogalmazunk innentől

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg nehéz dolog. Néha azt gondolom, hogy frásznak van ez a magázódás, tegeződés. De ugyanakkor mégis azért fontos lenne, hogy egyfajta tiszteletet fejezzünk ki ezzel, hogy akit nem ismerek, azt nem kezelem haveromként.

    Nekem gyerekkoromban kimondottan fura volt, ha valaki megengedte, hogy tegezzem. Pl nehéz volt megszokni nagymamám testvéreit tegezni. Miközben tényleg mindenki magázta őket. A gimi után is utáltam, mikor a tanár végül megengedte, hogy tegezzük. Csak azért próbáltam, mert azt mondta, hogy annyiszor jövünk egy sörrel, ahányszor magázzuk. De nekem a tanárokat is sokkal jobb érzés volt magázni.

    Viszont hogy multinál dolgozom, és ugye mindenféle nemzet képviselteti magát, itt totálisan belémverték a sziát. Eleinte még elvétve magáztam idősebbnek tűnő embereket, bár most belegondolva ez még most is előfordul, de szóltak, hogy itt mindenki tegeződik. Múltkor tök ciki is volt, hogy jött be a liftbe egy takarítónő, akit ismerek is, magázom, de nem figyeltem, hogy ki lépett be a liftbe, mert épp sms-t írtam, és felnézve sem, mondtam, hogy szia. Aztán meg égett a fejem, hogy basszus.

    Én sem tudom, hogy mit és mikor tanítsak a gyerekeknek. Ráadásul ők fiúk, szerintem még fontosabb lenne, hogy ne sziázzanak már. Az mondjuk nálunk is megy, hogy leutánoznak minket, úgyhogy ha én magázódva köszönök, akkor ők is.

    VálaszTörlés
  4. Kollegákkal tegezés, rokonokkal kb. 60 év alatt szintén. De eddig asszem a legnehezebb az volt, amikor egykori tanítónénijeim (akiknek csókolomot köszöntem) a tanítási gyakorlatomon azt mondták, ha már kollegák lettünk, akkor tegeződjünk. Úgyhogy még a magázós részt is átugrottuk a tegeződéshez. így ha néha összefutunk, elmormolok zavartan egy csókjónapszia.. félét

    VálaszTörlés
  5. ja, a másik kedvencem: államvizsga után a politológia tanár, a mindannyiunk által tisztelt és tényleg nagyon okos docens úr a banketten szólt, hogy mostantól tegezhetjük. Örökre belém égett a pillanat, amikor pár órával később, részegen a pultot támasztva rámszól: tegezzél mán b..meg!

    VálaszTörlés
  6. Érdekes Macusnál úgy jön. :D Azaz a gyerekeket tegezi, a kamaszokat és felnőtteket magázza. Pedig mi általában keveset magázódunk. Most én is úgy teszek, hogy fogalmam sincs honnan vette a gyerek. De néha én is ledöbbenek, hogy nem tessékel hanem magázódik.

    VálaszTörlés
  7. vagy idézhetnénk Bödőcs Tibortól a tesitanáros dógozzá story végét:

    -LÉGYSZIVES TEGEZZÉ!!!!
    -Miért szivattál négy évig gyökér??

    VálaszTörlés
  8. Ez érdekes bejegyzés! És én Dóra Mariann helyzetében vagyok, hogy úgy beléverik a mulitknál az emberbe a tegezést, hogy abszolút képzavar van egy idő után. Pedig előtte nagyon nehéz volt tegeznem idősebbeket. El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet ezt egy gyereknek megtanítani.

    VálaszTörlés