Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2010. június 24., csütörtök

Matyiról pár gondolat

Igazából apával kéne kezdenem a beszámolót, lenne is mit írnom, de előbb inkább a gyerekeket veszem szépen sorban. Kezdem is a legnagyobbal, Matyival.

Idén befejezte a második osztályt a Don Boscoban. A bizonyítványa nagyon szép lett. Ha jegyekkel értékelném, akkor azt hiszem a magatartása és a szorgalma négyes, a tanulmányi eredménye meg ötös. Büszke lehetek a fiamra mindenképp!

Felvették furulya szakra a Weiner Leó zeneiskolába. Igazából zongorára szerettük volna beiratni, de ott olyan nagy túljelentkezés volt, hogy gondoltuk, meg kéne próbálni a furulyát, mert így kárba veszik az egy év zenei előképzője, aztán ott áll jövőre hangszer nélkül. És bár sokan nem tartják jó ötletnek, hogy én szeretném zenesuliba járatni Matyit, illetve az összes gyerekemet, én ezt így tartom helyesnek. Többen kifejtették, hogy majd ha a gyerek akar, akkor megy zenesuliba. Én ezzel úgy vagyok, hogy az alapműveltséghez hozzátartozik a zenei képzés, ezért mindenképp ki kell próbálni, aztán ha nagyon nem fekszik Matyifülnek, akkor nem fogjuk erőltetni, csinálja addig amíg élvezi. Én titkon remélem, hogy tetszeni fog neki a hangszeres játék és hogy ha megtanult furulyán, akkor választ valami jó kis fúvós hangszert, mondjuk klarinétot, vagy oboát. Ha elég jól játszana, akkor lehetne zenekaros... Kiskoromban én mindig úgy irigyeltem a zenekarosokat. Ajkán állati jó kis csapat volt fúvós zenekar, mentek táborozni, fellépni... Na majd meglátjuk. Matyi elég muzikális, szereti a plussz dolgokat a suli mellett, úgyhogy remélem, hogy a zene csak jót fog tenni neki.

Az idei nagy siker Matykónál a csillagász szakkör volt. Norbert testvér (Református lelkész) tartotta a csillagász szakkört. Norbert testvér hasonlóan szétszórt és következetlen emebr, mint Matyi. Sosem hirdette ki időben, ha a szakkör elmaradt, ha neadjisten mégis, akkor természetesen Matyi nem adta át az üzenetet. Így volt, hogy apa tök fölöslegesen jött el korábban a melóból, hogy Matyiért menjen, simán elhozhattam volna én is őt, ha a Mikiért mentem az oviba. Legnagyobb fiamnak nagyon feküdt a csillagászat téma. Komolyan szinteszippantotta magába a tudást és állati jól memorizálta is a dolgokat. Év végén meg is nyerte mind a saját, mind a nagyok csoportjában a vetélkedőt. Amit nagyon sajnált és kicsit én is nehezményezem, hogy Norbert testvér egy év alatt nem tudta leszervezni azt, hogy elvigye őket egy csillagvizgsálóba esti csillagnézésre. Matyi irtóra várta és Norbi is hamar beharangozta a dolgot, emlékszem először akkor beszéltünk róla, mikor még javában pocakos voltam. Na mindegy, majd talán jövőre.

Matykó tegnap elutazott az osztálytáborba. Nem várta egyáltalán, mert pont ütközött a csillagász táborral. Azért remélem jól fogja érezni magát. Én bepakoltam neki, csak reménykedem, hogy magától is eszébe jut ruhát váltani:-DD Fura, de azzal, hogy elment, egyszerre nehezbb és könnyebb is itthon. Lényegében Matyi az a gyerekem, aki leginkább szétaprózza a figyelmem, aki folyton beszél, aki folyton kér valamit. De ő az, akit meg lehet kérni pl. arra, hogy üljön oda a könyvével Marika mellé és ha kiesik a cumija, dugja vissza a szájába. Indulás előtti napon valami történhetett Matykóval, mert rém példagyerek volt. A játszótéren mondta, hogy tologatja körbe Marikát a babakocsival, hogy én beszélgethessek Anikóval lakás- és/vagy házvásárlásról, esetleges együttköltözésről stb. Aztán mikor hazajöttünk, mesét olvasott a tesóinak, amíg én a kajával foglalatoskodtam. Délután non-stop játszott Mikivel, hogy kicsit ledőlhessek aludni. Csak sasoltam! Jöhetne több ilyen nap, de emlékeimszerint nagyon fárasztó dolog folyton jó gyereknek lenni, a lelkesedés hamar megcsappan ilyenkor.

Továbbra is irtó sokat olvas a Matyi. Még valamikor májusban a non-stop szoptatásokat megunva elővettem a Winettou-t, hogy valami könnyed regényt olvassak. Naná, hogy a könyvMatyi kezében kötött ki, elis olvasta a két első kötetet. Persze pár dolgot azért el kellett belőle magyaráznom, de egyébként nagyon tetszett neki. Most félretette, mert Verne Utazás a föld középpontja felé című regényét falja. Miközben olvas, a külvilág eltűnik (én is pont ilyen voltam) és képtelen észrevenni, hogy a kupi közepén él. Én meg fáradt és nyűgös vagyok körülötte rendet rakni. Majd most szombaton azért helyrepofozom a szobáját. Perpill ilyen. Lehangoló látvány:
Továbbra is rémesen rosszul eszik Mátyásom, kicsit félek is, hogy anyukámat megint ki fogja akasztani majd, ha megyünk haza Ajkára. Néha lehet, hogy inkább átveszem a konyhát egy-egy ebéd erejéig, mert szinte minden otthonlétünknél van egy jó kis vita a "nem esznek a kölykeim" téma miatt. De abban igaza van anyukámnak, hogy ha folyton a gyerekek kedvére főzök, akkor a végén tészta- és cukormérgezésben halunk meg.

Ja, és még valami Matyiról. Végülis egészen év végéig focizott. Végül elég jól belerázódott, ha a szimatom nem csal, még élvezte is a dolgot. A napokban láttam a játszótéren focizni. Matyi fiam kapus, ha csak lehetősége van rá, akkor rögtön lestoppolja játékban a kaput, a suliban meg automatice oda osztja be a csapatfőnök. Kicsit rémisztő látvány ez a vékonydongájú gyerek a kapuban, ahogy védeni próbálja a bazi erős rúgásokat. Komolyan jól csinálja! Titokban figyelte, nagyon ügyes volt. Behaltam azon, hogy milyen taktikásan helyezkedett a kapuban. Nem tudom, hogy egyébként érdekelné-e a foci vb. Mi ilyenkor családilag szenvedünk, hogy heteken át csak a foci folyik a tévéből:-DD Sem engem, sem Viktort nem érdekli, szóval e téren is passzolunk:-DD

És hogy hogyan is viszonyul Marikához? A kép elég jól érzékelteti;)

10 megjegyzés:

  1. Először is gratulálok Matyinak a jó bizihez!

    Alapműveltséghez tartozik a zenei képzés? Hát lehet, de engem pl egyáltalán nem érdekel a dolog, valószínűleg azért is, mert énekhangom -2. Nagyon ritkán hallgatok zenét, csak akkor ha táncolni akarok, de az meg tök más :) Ebből kifolyólag nekem alapból eszembe sem jutott, hogy ilyesmire járassam a gyerekeket majd/most.

    Én mindig elcsodálkozok, hogy nektek milyen sok elfoglaltsága van a gyerekeiteknek. Foci, zene, csillagászszakkör.
    Kolosnál még az úszás sem lett rendszeres, mert annyit volt beteg, hogy nagyjából nem volt mikor vinni.
    Meg nekünk marha nehéz megoldani még az úszást is, mert otthagyni nem lehet, nekünk kell vinni, hozni, 1 kocsi van, messze lakunk, másik gyereket is cipelni kell emiatt, hacsak nem akarok vele bkv-zni, buszozni ezer évet... Na meg mondjuk Kolosnak épp igénye sincs egyenlőre ilyenekre, soha sehova nem akar menni...

    Tökre vigyorgok azon meg mindig, hogy hogy zavar téged Matyi szobája. Nálunk ilyen a fiúk szobája alapból. Meg minden a lakásban. Ha el is pakolok 2 mp alatt ugyanígy fog kinézni. Ezért marhára nem izgat, hogy ilyen. Csak felidegesítene az értelmetlen pakolás :)
    Gyereknek is rendetlen voltam, most sem változtam meg, a gyerekeim sem különbek egyenlőre :-D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon jó ötlet, hogy a gyerekek zenei képzést kapjanak, persze csak akkor, ha örömüket lelik benne. Az ókori görög és római kultúrában is nagyon fontosnak tartották, a hét szabad művészet egyike volt. Ráadásul azt tapasztalom, hogy aki játszik valamilyen hangszeren és/vagy énekel, sokkal jobban megállja a helyét tanulást, magolást igénylő tantárgyak, később akár foglalkozások terén is. Sok tudós is kiváló zenész egyben. Szóval szerintem mindenképpen pozitív.
    Annyira sajnálom, hogy ma már nem evidens, hogy a gyerekek zenei nevelést kapjanak (mert az iskolai ének óra és az énekkar minden, csak nem az), és azt is sajnálom, hogy a hittan is fakultatív.

    VálaszTörlés
  3. Egy iskolás és egy ovis gyerek elfoglaltságát nincs értelme összehasonlítani. Ha a két hasonló korosztályt vesszül alapul, akkor Kolos úszni jár, Miki meg focira. A logopédiai órák és a TSMT torna csak szükséges plusz volt ahhoz, hogy Miki beszédhibáját kijavítsuk sulikezdésig. Ráadásul a tornát amióta terhes voltam nagyon ellébecoltunk, van is kis lelkiismeretfurdalásom emiatt.
    Egyébként mi mindent kapun belül oldunk meg. Vagyis amit az adott intézmény nyújtani tud, azt igyekszünk kihasználni. Sehova nem kell különóra miatt cipelni a fiúkat, ez így nekem nagyon kényelmes volt. És sajnos csak azért volt, mert a frankó esélyegyelnőség miatt minden fizetős délutáni elfoglaltságot,amit az ovi biztosítani tudott eltöröltek. Jövőre így nem lesz sem foci, sem torna, sem úszás, se semmi. Ha valamit akarok, vigyem magam a gyerekem. Szóval valszeg jövőre Miki csak logopédus nénihez fog járni az oviban.

    Amit a suliban Matyi felvállalt, azt persze mi kezdeményeztük és ha volt hozzá kedve, akkor csinálta. De pl. a rajzszakkört leadta, mert nem volt hozzá kedve. Semmi sem kötelező, de megfelelő indoklást kérek hozzá a gyerek részéről is.
    Nekem ez azért nem fura, mert nekem is ilyen volt a gyerekkorom. Rajzszakkör, német óra, énekkar, zenesuli (szolfézs és zongora), röplabda. Középsuliban zeneiskola, énekkar, színjátszókör, szertorna.

    A zene meg nálunk tényleg alap. Még Viktor is maximálisan igényli, pedig ő nem is járt zenesuliba kis korában. Szóval ahány ház annyi szokás.

    És én is nagyon-nagyon rendetlen kislány voltam.:-DDD Csak egyetemen együttlaktam még 7 nagyon rendetlen emberrel. Azóta zavar a káosz.

    VálaszTörlés
  4. Mónika! Nálunk a hittan az órarend része, mert egyházi suliba jár Matyi. Zenével egyetértünk;)

    VálaszTörlés
  5. Igen, értem, hogy iskolába több minden lehetőség is adódhat, meg fogékonyabb is már sokfélére a gyerek, csak úgy meglepődtem, hogy ennyi minden van. Valahogy ez sosem tudatosult bennem, hogy Matyi ennyi mindent csinál.

    Azért ez szar, hogy az oviban megszüntetnek mindent :( Nálunk is van ez az, de egyik sem úgy működik sajnos, hogy mondjuk elvinnék a gyerekeket oda, vagy helyben lenne. Ezért nekünk ez extra macera. Az úszás is bazi messze van az óvodától...

    Hát úgy persze, hogy alapműveltség a zene, hogy jó lenne ha iskolába jól oktatnák, és a tanárok fel tudnák kelteni a gyerekek érdeklődését adott dolgok iránt. Szóval biztos, hogy fontos, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek bejön. Nekem pl fontosabb a rajz meg művészettörténet, aztán látod, Matyinak meg ez nem jön be. Volt pár hónapja itt egy - nem is tudom minek nevezzem, lehetett nevezni, és nyerni vele -, hogy volt egy festmény, és meg kellett mondani, hogy kinek a festménye, és mi a címe. A srác aki megnyerte, mondta hogy fogalma nem volt, hogy kié és mi az, de neten megkereste. Nekem meg nem kellett sehol sem keresni, mert egyből felismertem. Viszont énekelni meg nem szeretek. Max akkor ha rajtam kívül senki nincs ott :) Ennek ellenére szerepeltem és énekeltem mindig a karácsonyi betlehemes játékokban. Persze nem szólóban, igyekeztem jó halkan :-D

    De én is azt támogatnám, hogy az alapoktatásnak legyenek bizonyos dolgok részei, és ott csinálják jól. Az meg már más kérdés, hogy sulin kívül valaki foglalkozik-e még bármelyikkel is tovább.

    Hát igen, ez nekem kimaradt, hogy sok rendetlen emberrel lakjak együtt :) Nekem nem volt rendetlen az a két szobatársam, akikkel egy évig együtt laktam.

    VálaszTörlés
  6. Ém is hasonló megfontolásból iratam be Kristófot szeptemberben szolfézsra, de sajnos neki nem tetszett... Pedig ez itt volt a suliban. Ígértük neki, hogy majd gitározhat ha eléri azt a kort hogy lehet, de addig kell a szolfézs is, de még így sem kellett neki. Nálunk csak a karate maradt, ahova vinni kell őket, de az sem tetszik, viszont az megint kell a mozgásfejlődéséhez. Nálunk a suliban nem igen van plusz dolog, foci ugyan van kéthetente egy óra, a mit az elsős tanítónéni tart, és hát nem igazán hiszem hogy ott tényleg focit tanulnak... max rohangálnak a labdával. A csillagászat Kristófot is tutira érdekelné, de az még a környéken sincs szerintem...
    Az oviban az úszás nálunk pénzes foglalkozás volt, két turnusban 8000,-/10 alkalom. Viszont az óvónénik vitték őket. Sajnos helyben nincs uszoda, úgy 20km-re hordták őket busszal. Más plusz program ott sincs. Hiába vagyunk város, a mi ovink inkább falusi...

    Gratulálok Matyi bizonyítványához! Kristófé nem lett ilyen jó. Az írása inkább csak kb 3-as. olvasás 4-es, de dícséretet kapott matekból és környezetből.

    VálaszTörlés
  7. Matyi szerintem teljesen rendben van. Jól csináljátok! És olyan szép gyerek! Legyél rá nagyon büszke! A zene pedig annyi örömöt ad, még a depressziót is gyógyítja, úgyhogy ha szereti, nagyon jó!
    Csak egy problémám van és egyáltalán nem értem: miért írod azt, hogy rendetlen emberekkel éltél a koliban!????! Kikérem magamnak! Az beáztatott ruha, ami megpenészedett, igazán nem számít.....:-)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is büszke lehetsz a fiadra, gratulálok a bizonyítványához is!
    A furulya nagyon jó alaphangszer, és ha tetszik neki, akkor az oboa csodás választás lenne!
    A csomagoláshoz lenne egy gyakorlati tanácsom, ez megkönnyíti a gyerek dolgát is az öltözködéskor. A napi fehérneműket és pólókat külön szatyorba kell tenni, megjelölve a napot rajta. A rövid- és hosszúnadrágokat pedig külön, azt majd cseréli az időjárásnak megfelelően. Este a szennyes ruha mehet vissza a szatyorba. Általában beválik. :)

    VálaszTörlés
  9. Mariann! Nálunk még az úszás is úgy volt az oviban, hogy különbusszal vitték az óvónénik a gyerekeket minden héten. Mondjuk csak nagycsoportosok vagy szalajtós középsősök járhattak. Focitanár helybejött, művészi tornás tanár is, mert jó nagy sportterme van az ovinak. Azért reménykedem, hátha mégis változik valami őszig... Hiszen már Karcsi is olyan intenzíven focizik.

    Krisi! Csak annyit kérdeznék, hogy a penészes tésztát rejtő lábost hány hétig is pakoltuk egyik asztalról a másikra?:-DDD

    Iszit! Szerintem ez szép bizonyítvány! Nekem elsőben mondta a tanító néni, mikor mondtam, hogy Matyi olyan csúnyán ír,hogy egy fiútól teljesen mást kell elvárni, mint egy lánytól. Matyi ugyanis a fiúk között az egyik legszebben író kissrác volt, nekem viszont macskakaparásnak tűnt, amit a füzeteiben művelt;) És hát az olyan foci lehet nagyon gáz is. Nézzétek meg, hogy mit csinálnak, aztán hátha kellemes csalódás ér benneteket. Matyi tornatanárnője pl. tényleg nagyon sportos és irtó jól irányítja a tesiórákat és sokszor a gyerekekkelegyütt csinálja az egész órát.

    Csédóra! A csomagolást jövő nyáron kipróbálom, idén már nem mennek sehova a fiúk. Még elmegyünk egyszer Ajkára, az tuti, aztán lényegében Budapesten fogunk nyomulni. Nameg talán egy hosszúhétévége lesz Decsen egy rokonnál, ha sikerül összeszervezni.
    Viktor találkozott Pistivel az Epamos felvételin, de ezt úgyis tudod. Hát nehéz időszak előtt fogsz állni, ha Pisti tényleg feljár majd dolgozni Budapestre. Nem jöttök vissza?

    VálaszTörlés
  10. szerintem ez a skatulyázás eleve hülyeség,és soha nem vezet jóra, de tényleg általában mást várunk egy fiú gyermektől :) De hogy ez a gyerek milyen szép, Dóra!!!
    Amúgy én is azt gondolom, hogy a zene, tánc meg hasonlók igazán elérhetőek kellene, hogy legyenek az iskolában...alapszinten is. Az extra fizika, meg matek és társai elérne felsőben is, hiszen az "embert" nem az csiszolja, az "csak" a szakmai tudás.De az aktiv munkaéveid előtt és után is élsz még (remélhetőleg)...hát az nem mindegy, hogy hogyan. Én hat évet jártam zongorázni, szerintem már mindent elfelejtettem azóta, de egyszer biztosan újrakezdem még...

    persze, lehet erről mindenkinek különböző a véleménye, de nekem pl.az, hogy közgazdász lennék :) csak átmeneti állapot, nem is ezt gyakorlom, de a zene, az irodalom és társai mélyebb értelemben is formáltak, ami nem szűnik meg pl. a nyugdíjazással :)

    VálaszTörlés