Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2011. április 28., csütörtök

Raana Raas: Csodaidők III-IV.

Tegnap este tettem le az utolsó kötetét a Csodaidőknek. Biztos vagyok benne, hogy el fogom olvasni a könyvet még párszor, mert nagyon tetszett. Végre egy olyan több kötetes sorozat, ami nem csak szórakoztató, hanem elgondolkodtató is. Eleve szeretem a jövőben játszódó történeteket, szeretem a sci-fit, az idegen kultúrákat, és a könyvben mindenből kaptam egy adagot!
A cím miértjére majdnem a könyv legvégén kapunk választ és nagyon találónak érzem. Összességében elmondhatom, hogy az első kötet tetszett a legjobban, aztán a harmadik és legkevésbé a negyedik. Megjegyzem azt is, hogy utálom mind a háborús könyveket, háborús filmeket, ez a könyv mégis lekötött, még a harci leírások is, sokat forgattam a kis csillagtérképet, próbáltam elképzelni a hajókat. Elég erőteljesen vizualizáltam a Csillagok háborújában valamint a Star Trek-ben látott csillaghajókat, rombolókat:-DD A könyv végére arcokat is elképzeltem a szereplőkhöz, talán csak Judyval nem jutottam dűlőre.
Elmondhatom, hogy lassú könyv a Csodaidők. Magam is meglepődtem, hogy nem tudom olyan gyorsan olvasni, mint az átlag könyveket. Néha ez a hármas felbontás: Judy-Giin-Yaan történetek egymásutánisága majd megőrjített, párszor így az is előfordult, hogy egy picit előrelapoztam, mert nem bírtam ki, hogy ne tudjam a történet folytatását. Tudom, tudom türelmetlen vagyok!
A harmadik kötetre eltűnt a zsidóság-kaveniek közötti párhuzam érzésem. Már nem kellett mindkettőn gondolkodnom, mert az első két kötetben ez zavart, hogy egyszerre nem csak a könyvön filóztam, hanem a második világháborún is. Szerettem volna csak a könyvben megírt történetet pergetni magamban.
Marikám egy dolgot sajnos idő előtt leleplezett. Grom Lichi személyét. Egy óvatlan pillanatban kislányom elmarta a könyvet és ahogy sikerült kiszednem tőle, pont ott nyílt ki az utolós oldalak magyarázat része. Megakadt a szemem a néven, aztán már olvastam is és utána meg már úgy bántam a dolgot...
Na jó, egy dolgot mindenképp meg kell írnom. Nekem sok volt a vége. Persze nagyon élveztem! Sírtam eleget, örültem eleget, átéltem az olvasó elképzelehtő összes érzését, de úgy voltam vele, hogy ha még a végén kiderül az is, hogy Judynak lehet gyereke, mert a niesiek meg tudják gyógyítani, akkor már nagyon túlzás a lezárás. Kár, hogy minden szál el lett varrva, kár, hogy semmit nem hagyott a fantáziámra, hogy legyen min filóznom, hogy piszkálja az én képzeletemet is, hogy mi lenne a továbbiakban.
És nem értek egyet Yaan történetének a végével. Talán kemény vagyok, de nem adtam volna neki még feloldozást. Ha az ember tényleg olyan, és mint a történelem mutatja tényleg olyan, hogy hajlamos bűnbakot keresni, csak a másság miatt elítélni, akkor egy ilyen volumenű katonai vezetőnek nem adott volna felmentést. Vagy ha a bíróság adott volna, akkor az átlagemberek nem adtak volna. Bár tény és való, hogy a könyv végére még csak a család bocsát meg neki és fogadja el hibáival és erényeivel együtt.

Ajánlom mindenkinek a könyvet, aki szeretne egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból, elkalandozni egy másik világba, ahol a jó elnyeri jutalmát és a rossz pedig büntetését. Zseniális "mese" a Csodaidők! Köszi Mariann mégegyszer a könyvet! Már kölcsönadtam a húgomnak:-DD

10 megjegyzés:

  1. Úgy örülök, hogy időnként könyvet is ajánlasz! A krumplihéjpite irodalmi társaság-ot hatásodra olvastam és nagyon tetszett! Szombaton megyek majd könyvtárba, már látom, hogy őrületbe kergetem őket bizonyos kötetek keresésével... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy ennyire bejött :)
    Reméltem, sejtettem, hogy így lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Dorka! Jaj de jó, hogy tudsz könyvtárba járni! Hát ezt a knyvet is csak ajánlani tudom:-DD

    Mariann! Végigolvastam a beszámolóidat a könyvről. Nekem Yaan volt a főhősöm és Malinra lettem volna sokkal-sokkal részletesebben kíváncsi.

    VálaszTörlés
  4. Szia van a blogomban neked valami meglepi,kattints oda,Üdv.
    Ági.

    VálaszTörlés
  5. aki el is kezdte, de még sokat nem tudott olvasni. Valahogy nekem eddig minden jövőben játszódó sci-fi kicsit nyomasztó. Remélem ezzel nem így lesz. Ennek ellenére érdekesnek tartom őket.
    Köszi (Tamás még szkeptikus, de a Viskóval is így volt, aztán mégis elolvasta.)
    Milyen a középsők nélkül a hét?

    VálaszTörlés
  6. Ági! Bekukkantottam, köszi a díjat!

    Tusi! Egyszerre jó is a középsők nélkül, meg kicsit rossz is. Fura, hogy nincsenek itt, hogy csönd van és nyugalom. Annyira nem hiányoznak, csak bizonyos időnként rámszakad, hogy túl nagy a nyugi:-DD

    VálaszTörlés
  7. Kedves Dóra, nagyon örülök, hogy tetszett a könyv - a "szerecsenmosdatás" és a lezárás védelmében hadd utaljak egy molyos bejegyzésemre: http://moly.hu/karcok/46774

    Ebben megpróbálom megvédeni, miért lett ilyen a vége, amilyen. Remélem, nem lesz nagyon kiábrándító. :-)

    VálaszTörlés
  8. Eta! Elolvastam a molyos "magyarázatot"! Értem én a dolgot, de valahogy mégis úgy érzem, hogy belefért volna egy főszereplő "feláldozása", hogy úgymond ne legyen annyira "jó" a vége. Valahogy azt a jellegű halált nem élhettem meg olvasóként, amikor totál padlón vagyok, hogy az illetőnek meg kellett halnia. Hogy azon gondolkodhattam volna, hogy miért törént mindez. Mikor pl. Yaan majdnem fejbelövi magát a harmadik kötet végén, akkor bár nem terveztem, azonnal elővettem a negyedik részt és lecsekkoltam, hogy lesz-e még Yaan-os fejezet. Láttam, hogy lesz. És a mai napig nem tudom megmondani, hogy örültem-e ennek, vagy sem. Asszem azért örültem neki, mert ő volt nekem a főhősöm a könyvben.
    Én várnám a folytatást, még akkor is, ha kicsit magyarázat lenne az eleje a "dramaturgiai hibáknak".

    VálaszTörlés
  9. A legelső vázlatban sem Judy, sem Giin nem érték volna meg a történet végét, de a férjem és a barátnőm együttes erővel ellenálltak a mészárlásnak. Cserébe öltem én mindenkit: gyerekeket, kedvenceket (Ronen és Rengi...), népeket. És megmagyaráztam magamnak, hogy ha nem maradtak volna életben, nem lett volna, aki elmondja a történetüket Raanának. :-DDD

    VálaszTörlés
  10. Hát igen, ebből a szempontból mindenképp élniük kellett:-DD

    VálaszTörlés