Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2011. április 8., péntek

Paulo Coelho: Tizenegy perc


Évekkel ezelőtt kaptam a könyvet a húgoméktól egy születésnapomra. Most keveredett a kezembe.

"A szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelenik meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját "belső fényét", és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét. Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel."

Coelho maga azt írta, hogy ez nem az a szokványos "álmodni viszlek" történet. Néha bennem is fel-felmerült az az érzés (prűdség?), hogy már-már túl nyíltan ír a szexről. Lehet ilyet írni, hogy néha szinte zavarban voltam? Nem mondom, hogy nem olvastam már ilyen témájú könyvet, de ennyire nyersen, valósan még a témát nem vesézte ki egy ír sem az eddigi olvasmányaimban. Mindezek ellenére mégsem volt közönséges vagy durva.
Sokat izgultam az olvasása közben, hogy melyik utat választja Maria. Vajon ki tud-e győztesként keveredni az egész genfi kalandból. Milyen jövő vár rá.
Nagyon tetszett, hogy egyszerre olvassuk a történetet az író elbeszélése alapján E/3 személyben. Aztán ugyanannak az eseménynek a szummázását elolvashatjuk Maria naplójából is.
Nagyon élveztem a könvet, igyekeztem kicsit nyújtani az olvasását, nem azonnal felfalni:-DD

7 megjegyzés:

  1. Szia! Én most kezdek kicsit óvatos lenni Coelho-val.. Jó könyv a 11 Perc, de nekem személy szerint a Brida jobban tetszett, most épp A Piedra folyó partján ültem és sírtam c. könyvét olvasom... háááát, vannak benne nagy igazságok, de nekem sokszor kicsit túlontúl szárnyaló és nem a realitásról szólnak idézetei a szerelemről... amúgy meg imádom a fejét a pasinak;)

    VálaszTörlés
  2. Coelho-t én is mindig tervezem, de aztán megtorpanok:)

    Te melyiket ajánlod elsőnek?

    VálaszTörlés
  3. ...bár feltételezem nem nekem címezted, de sokak szerint az Alkimistát érdemes először elolvasni... az eleje kicsit vontatott....

    VálaszTörlés
  4. Én anno a Piedraval indítottam a Coelo olvasmányaimat, a barátnőm nyomta a kezembe, nekem akkor az nagyon betalált, pont egy olyan érzelmi hullámban voltam. A Tizenegy percet a 30.szülinapomra kaptam a kollégáktól, beszarás (bocsi), hogy egy pasi így tud írni női bőrbe bújva. Plusz poénként azóta csomószor jártam Genfben, elhatároztam, hogy újra elolvasom amikor ott kint vagyok:-)

    VálaszTörlés
  5. Dóra! Még annyit,hogy írtad a nyersséget.. Érdekes látni, hogy minden emberből mást hoz ki egy könyv. Nekem egyáltalán nem tűnt nyersnek, szerintem csodálatosan írta le a szexualitást, mint magát..

    VálaszTörlés
  6. Huh, csak néztem mennyi hozzászólás:-D KÖnyvesnél nem szokott nagyon lenni;)

    Adri! Apukám most nyomta a kezembe A zarándoklat című könyvet az írótól. Szerinte ez az egyik legjobb.

    Klaudia! Én mindössze három könyvet olvastam Coelho-tól. Az alkimistát, Az ördög és Prym kisasszonyt. Miondkettő tetszett, talán az utóbbi jobban. Én is úgy hallottam, hogy Az alkimistát érdemes legelőször olvasni.

    Dorka! Egyetértek, állatira bele tudott bújni egy nő bőrébe!

    VálaszTörlés