Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2017. szeptember 26., kedd

Szentírás

Olvasom. Hol napi rendszerességgel, hol ritkásabban. Nem haladok rohamtempóban, csak akkor ülök le a Biblia mellé, ha tudom, hogy nyugiban tehetem. Két pelenkázás között kutyafuttában képtelen vagyok olvasni. Hamar el is fáradok benne, ha érzem, hogy lankad a figyelmem, vagy bekúsznak a napi gondok, történések a gondolataimba, akkor inkább leteszem.

Jön az e-mail címemre az e-vangélium.
Szeretem minden reggel elolvasni, és rossz, hogy ha valami közbejön (betegség, utazás, nyaralás), mert akkor ömlesztve próbálom behozni a lemaradást. Nincs okos telóm, hogy azon olvassam, ha nem vagyok gépközelben.

Nincs saját Bibliám. Most épp azt olvasom, amit Lacika kapott a keresztszüleitől. Egy picike Újszövetség a Szent István Társulat kiadásában. Tavasszal kezdtem, most érek mindjárt a Jelenések könyvéhez. Azt a részt Antal atya írásával együtt szeretném olvasni. Ő volt Henrik atya előtt a plébánosunk. Az ő szentbeszédei miatt maradtunk az albertfalvi plébánián még akkor is, ha területileg már Budafokhoz tartoztunk.

Olvasás közben már többször eszembe jutott, hogy le kéne jegyeznem olyan részeket a Szentírásból, amit visszaolvasnék, ami szíven ütött, amin sokat gondolkodtam. Tegnap olvastam ezeket a sorokat:

"A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet." 1 János 4,18

8 megjegyzés:

  1. Igen, ezt teljesen megértem, hogy ráhangolódva kell olvasni. Én is csak úgy tudom. Mostanában sajnos elhanyagoltam... nem tudtam rászánni magam, lelki okokból.

    Nekem van okostelefonom, nekem is jön az e-vangélium, de még így sem tudom én sem mindig azon a napon olvasni. Pont azért, amit te is írsz, hogy kell pár nyugodt perc. Anélkül nem éri meg.

    Ez jó gondolat hogy kiírni azokat amik megragadnak. Én is megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már régóta gondolkodtam, hogy hogyan jelöljem be a nekem különösen tetsző részeket. Ha a sajátom lenne, akkor biztos a Bibliámban jelölném valamilyen módon. De itt akkor meglesz, ha rákeresek a címkére:-D

      Törlés
  2. Köszi az elérhetőséget, ismerkednem kéne vele! Hátha így napra lebontva...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jucus! Az e-vangélium, az a 4 evangéliumot tartalmazza az Újszövetségből. De nem szöveg szerinti sorrendben, hanem aszenrint, hogy a katolikus misén aznap épp mi az aktuális evangélium. Van hozzá egy kis elmélkedés és ima is. Én nagyon szeretem.

      Törlés
  3. Jé! Én egyhuzamra elolvastam, mert nem tudtam letenni. Soha olyan élményt még nem nyújtott könyv, mint a biblia. Imádtam. Ha ilyen nyögvenyelősen megy, akkor nem kellene erőltetni. Ahhoz túl jó, hogy kényszerből kelljen olvasni. Majd később.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beáta! Bevallom kicsit megdöbbentem azon, amit írtál. A Biblia tipikusan nem az a könyv, amit "lenyom" az ember. Többször is olvasni kell, vannak részek, amiket első olvasásra nem is lehet érteni... Nagyon félreértetted az egész bejegyzést. A hívő ember élete során folyamatosan olvassa a Szentírást. Legalábbis a hit egyik lényeges tétele az, hogy a Szentíráson keresztül ismered meg egyre jobban Istent, találod meg vele a személyes kapcsolatot.

      Törlés
  4. Szerintem nem célszerű a Bibliát egy ültő helyben elolvasni (azt tapasztaltam, hogy általában egyébként a nem vallásos emberek teszik ezt), mert semmi nem marad meg belőle, és nem gondolja végig az ember a mondanivalóit. Ez nem egy regény, amit csak úgy az ember gyorsan elolvas, hogy kiderüljön ki a gyilkos. Rengeteg üzenete van, rengeteg mondatán el lehet gondolkodni, a saját életünkre értelmezni. A Biblia ráadásul nem egyszer olvasatos olvasmány szerintem.

    Én sosem olvasok egy fejezetnél általában többet, mert fontos hogy értsem mit mond, és mit üzen.

    VálaszTörlés