Gyerkőceim életkora

2016. február 22., hétfő

Topsy Küppers: Minden álom Bécsbe vezet

Anyukám ajánlotta a könyvet. Mondta, hogy igazi könnyed olvasmány, rendkívül szórakoztató. Valóban az! Azt hiszem két vonatút és egy pici otthon befektetett idő elegendő volt arra, hogy felfaljam ezt a könyvet. Dokumentumregény, és mégsem teljesen az. Úgy vélem elég sokat olvastam már életemben, de csak Scarlett O'Harát utáltam annyira, mint Vera Natasa Makinszkát (azaz Kálmán Verát). Megőrjített az egész nő. Tényleg csak annyit tudtam benne értékelni, mint amit a házvezetőnő is, hogy ha égett a család talpa alatt a talaj, akkor hihetetlen rugalmassággal és minden erejét latba vetve evickélt élhető vizekre és alapozta meg a család új életét.

"Keresd a nőt! - és ne csak mint bűnügyek titkos, színfalak mögötti okozóját, hanem mint nagy emberek nagy alkotásainak ihletőjét, életük hajtóerejét, szenvedéseik és örömeik forrását... Vera Makinszka és Kálmán Imre házassága váltakozva ívelt a féltékenység legkínzóbb mélyéről a mennybéli boldogság magaslatáig. Kálmán Imre imádta Verát, aki fiatal lányként az Európa nagyvárosaiba vetődött orosz emigránsok sanyarú életét élte. De Verában hatalmas akarat volt, színésznői álmokat dédelgetett és jól akart élni. És persze szép volt, gyönyörű szép. És harminc évvel fiatalabb, mint Kálmán Imre. Sugárzó szépsége, vidámsága megváltoztatta Kálmán Imre zárkózott életét, aki megismerkedésük idején már befutott, gazdag ember volt. Topsy Küppers sikerkönyve, amely műfaját tekintve dokumentumregény, nem Kálmán Imre életrajza, hanem kettejük, Vera és Imre házasságának, válásának és újbóli házasságának története a múlt század 20-as éveitől Kálmán Vera haláláig, a 90-es évekig. E két rendkívüli ember élete elválaszthatatlan életük színtereitől, elsősorban Bécstől, Berlintől és Budapesttől. És hiába kényszerültek a német megszállás idején feladni gyönyörű bécsi otthonukat és Amerikába emigrálni, Kálmán, ahogy lehetett, visszajött Európába, visszahúzta szíve az ő - nem is mindig olyan kedves - Bécsébe, hogy újra sikert sikerre halmozzon."

5 megjegyzés:

 1. Kedves Dora!
  Jol nezem a blogod fejlecen, hogy valami nagyon nagy esemeny keszulodik nalatok?? Ha igy van fogadd gratulaciomat es szivbol jovo jokivansagaimat!! Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anett! Köszi! Ha minden jól alakul, akkor szeptemberben bővül a család.

   Törlés
 2. Nohát! Gratulálok az új nagy öröm várásához, a babához, mert ehhez fogható élmény nincs. Vigyázz nagyon magadra, mert a terhesség megviseli a szervezetet. Sokszor tedd fel a lábad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi. 2 hét múlva UH, akkor majd többet tudunk talán.

   Törlés
 3. Írd meg mielőbb, hogy fiú vagy lány!

  VálaszTörlés