Gyerkőceim életkora
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers

2009. január 31., szombat

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

"Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk.
A XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük.
Így hát, amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak.
Arra azonban senki sem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség - és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, mely városszerte nagy port ver föl.

3 kategóriában jelölték Oscar díjra Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval című regényéből készült filmet. Az operatőri munka mellett a jelmez és látványtervezés esélyes a legrangosabb kitüntetésre. A film női főszereplőjét, Scarlett Johanssont a Brit Filmakadémia már kitüntette nagyszerű alakításáért: 2004. február 15-én megkapta a "kis Oscar-t"."

Remek könyvélmény volt. Faltam. Elővenném a hímzésemet is hozzá, ami lassan másfél éve áll a fiókban... Jucus kérésére itt is van, gondolom kitalálható, hogy mi is lesz belőle:

11 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon jó könyv.Szívesen kiolvasnám én is!

    VálaszTörlés
  2. Régebben olvastam, nekem is tetszett! De milyen az a hímzés, ami illene hozzá és rég nem vetted elő? Mutííí!

    VálaszTörlés
  3. Én a filmet láttam, nekem nagyon tetszett!!! Ezt én is ki szeretném hímezni!! :-) Csak féltem elkezdeni, nagyon sötét színekkel kell hímezni!

    VálaszTörlés
  4. XDóri, én már nagyon várom, hogy újból elővedd a Leányt:-D Nagyon szép lesz! Én is a filmet láttam csak, gondolom, a könyv biztos jobb. Jobban éreztetni lehet szöveggel az érzelmi feszültséget. Egyszer majd én is elolvasom, remélem.
    Bocsi, hogy nem reagáltam a kistopikon a kérdésedre, a szokásos fáziskésésben vagyok:-( Köszönöm szépen, hogy felajánlottad, de most én is spórolós üzemmódban vagyok. Pedig a SAL-hoz most még anyagom sincs, de majd valami lesz. Nagyon csábítanak a gyöngyikék engem is, de most erősen tartom magam:-) Most egy darabig semmit!

    VálaszTörlés
  5. Már egész biztos, hogy ezt a könyvet hozom ki a könyvtárból következőleg! :)

    VálaszTörlés
  6. Többek között amiatt a nyamvadt srága miatt nem bírom folytatni a képet. Asszem elviszem a következő találkozónkra, hátha kedve lesz valakinek a sárgát kibontani belőle. Oda egyszerűen egy sötétebb árnyalat kell...

    Én Alexandrában vettem a könyvet a nyár végén. De a film is nagyon jó. Nameg, hogy Colin Firth benne Vermeer... Már csak ezért is érdemes megnézni!

    VálaszTörlés
  7. Sajnálom, hogy nem folytatod:-(
    Tudod ez a kedvencem, a hímzéseid között! Biztos nem jó az a sárga? Sok van belőle, kibontsam?

    VálaszTörlés
  8. Zsuzsi, mindenképp be akarom fejezni, rosszul írtam. Csak elakadtam. Szóval egyrészt az a sok fekete sem inspiráló és az a rossz sárga meg nagyon zavar. De az a vágyam, hogy egyszer keretezve lássam a falon;)

    Ha vállalod, hogy kibontod, akkor szavadon foglak!!!

    VálaszTörlés
  9. Dóri, küldjed, rajtam nem múlik!!:-)Úgyis ráérek!:-D
    Mennyi amit bontani kell?

    VálaszTörlés
  10. Zsuzsi, elég sok benne a sárga. Szerintem színén bontsd, mert úgy könnyebb, hiszen irgalmatlan hülye bújtatós technikával hímzek. Nemtom hány x, de legalább 150-200 körüli lehet. Majd elküldöm mellé az ívet is, hogy melyik a bontandó.

    És köszi és ezer hála, mert magamtól tuti nem csináltam volna meg.

    VálaszTörlés